test

Get This Wan Hazel Home Get This.

Wednesday, August 29, 2012

Redho Adalah Jalan Terbaik


Ceritanya Hamba A baru membeli habattus sauda. Tahu tak apa itu habattus sauda ?

SABDA RASULULLAH (SAW) :

Dari kitab Ash Shahihain "Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)" (HR.Bukhari, Muslim)


Hamba A : 
Macam mana penggunaan untuk mata yang rabun ?. Boleh kan guna untuk mata rabun ?

Hamba B : 
Saya pun pernah terfikir tentang ini, iaitu nak menghilangkan rabun. Tapi bila difikirkan kembali, sebaiknya kita redho dan anggap Allah dah tarik nikmat melihat. Kerana apa ? anggap saja kerana kita tidak bersyukur dan tidak menggunakan nikmat melihat dengan sebaiknya hingga Allah tarik kembali nikmat ini.


Kadangkala kita manusia terlalu banyak mempersoalkan setiap nikmat kebaikan yang kita terima. Jangan hingga kita hilang setiap nikmat kebaikan Allah bagi baru kita rasa nak menyesal. 

Allah tarik nikmat juga tidak bermakna Allah tak sayang kita, mungkin sekadar untuk menguji sifat syukur kita, sifat redho kita menerima qada dan qadar sebagai seorang hamba kepada penciptanya.  


P/S : Kalau kita redho dengan semua ketentuan Allah, InsyaAllah lebih banyak nikmat yang kita terima :D

Thanks For Reading My Entry :)

5 comments:

kyo_9 said...

so kalau orang yg buat pembedahan LASIK tu x redha la ek?

waka waka eh eh

Mss Ieza said...

buat pembedahahn camne pon tak mampu menyaingi kejadian Allah, tapi tak salah kalau untuk tujuan perubatan. Kita merancang Allah yg menentukan :)

amranaiman said...

rabun ek.. :) terjaga sikit pndagan mata :) heheh

Orang Giler said...

Redho bukan pasrah... Cannot agree to Hamba B, Islam tak ajar kita mengalah. Setiap dugaan,kita perlu berusaha untuk perbaiki, kalau kita tak buat apa2 sedang ada cara untuk pembaik-pulih, itu bukan redha, tapi putus asa... my 2 cents

Mss Ieza said...

amran@ hehe. btl tu

orang@ emm. betul tapi kadang kita kena tgk pada kemampuan. kalau kita hidup serdahana dan tak berkemampuan nak buat pembedahan laser atau lain2. means still dianggap kita dah berusaha cuma kurang bernasib baik. kan redho itu jln yg terbaik ??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chat Room



Shoutbox