test

Get This Wan Hazel Home Get This.

Thursday, July 28, 2011

Tutorial :: Buat Theme Phone

Assalamualaikum

Hari nie aku terasa nak share cmne nak buat 'theme' untuk handphone
Tak salah berkongsi ilmu even sekecil zarah
Btw aku pon baru belajar buat theme dan ini merupakan tutorial pertama aku.


Firstly, korang kne cari software untuk theme creator


Then, donlod sotware yg bersesuaian dgn jernama phone korang
Kalau cam aku, aku donlod software sony ericsson




Ini gambar lepas di donlod ke dlm computer, di bawah



Apa korang kena buat slps tu ialah,
Sila install software nie dlm computer hingga keluar pic di bawah dalam screen lappy.

 
Klik 'theme creator' di ats dan akan keluar icon di bawah.
Sila plih ‘Create your theme using the wizard’


*Kemudian akn kluar icon seperti di bawah
       1.Sila pilih jernama phone korang.
       2.Korang akan nampak 3 page
         ‘navigation, desktop, standby’
         then pegi pd navigation at the bottom
         klik ’import image from computer’
       3.Masukkan pic pilihan then tekan 'ok'

(step di bawah)






Result seprti di bawah


Buat step yg sama untuk ‘desktop dan standby’


Ta da !! Cute nye 'oppa'
Done for main page..huhu
cuba try ‘preview’ sikit.. 'saranghae oppa'

Kalau korang nak yg lebih advance kita klik 
‘advance editor’ ye XD
Sila klik icon yg ada baldi di bawah :P


Then akan kluar lg byak button

Klik je one by one button di  bwh line
‘advance editor’ 
Setiap button akn ad preview tentang function'nya 



Ok, jum proceed apa yg aku rasa penting dan yg perlu di edit


                   1.sila klik ‘input’
                   2.klik ‘import’ at the left in the bottom,
                      then plih pic yg dikehendaki
                   3.then klik ‘ok’



Buat untuk kedua-dua ‘input , input small’
Stelah siap korang nak tukar color theme tak ??

        1.Sila klik balk pd icon baldi (advance editor) semula
        2.Then klik plak pd button ‘color scheme’
        3.Sila pilih samada nak edit color theme dri
           ‘From a color’ or ‘From the image’


Edit lah ikt suke korang nak color apa.
Preview kseluruhan cikit. Ha, kan dah jd


Lastly jom kita save. Sila klik ‘save as’ 
(1 line dgn icon advace editor) 
Done , kemudian korang blutooth ke phone
Siap di gunakan. Sorak sikit sbb dah siap


p/s :: 
sebarang pertanyaan sila komen di bwh entry ini ye
jangan pertikaikan theme phone aku
klik kat pic untk tumbesaran



Thanks For Reading My Entry :)

Wednesday, July 27, 2011

Contest :: Zaman Kanak-kanak

 

ASSALAMUALAIKUM 

Tak perlu nak aku terangkan,kalau berminat sila klik banner di ats :)

Zaman kanak-kanak adlah zaman yang tidak mugkin aku lupakan..ahaha
Teringat plak betapa agak nakalnya aku dulu..
Time kecik2 dulu selalo kena kejar dengan mak aku, ada ke patut nak sebat aku guna getah paip..haha
(seriously mak aku garang gile dulu,mang famous dgn kegarangannya kat kg..fuhhh)

Paling ku tak boleh lupa, aktiviti masa kecik2 dulu..mandi sungai, tangkap burung, mancing ikan, dan byak lagi aktiviti aku buat..hoho
(Nasib la masa tangkap burung dulu tak kena patuk ngan ular tedung..haha)
Nak2 plak jiran2 aku sume lelaki tambahan plak adik bradik 2 je pompuan, lelaki 4 org..

Kecik2 dulu abg aku suka ajak aku nagan adik main gaduh2..
Yang tak boleh belahnya, cmfm gaduh btl2..b'tumbuk la 3 bradik smpai mak aku yg leraikan
Klau mak aku msok campur cmfm lah t'tiga kne blasah dgn hanger XD

Kebiasaaannya pompuan nie biasa tak lari dari pemainan mak2..
Slalo kalau main mak2, aku tak penah jadi mak..
Aku suroh mbr lelaki yg jadi mak, aku biasanya jadik anak je XD
(ad ke nak suroh pngl aku mak..mang tak la =,=')

Tempat paling aku suka lepak dulu ats pokok..hehe
Kalau dah dapat bejalan, dah maghrib baru igt nak balik rumah..
(klu time maghrib baru blk,bpak aku mang da tnggu dpn pntu dgn rotan d tgn..ahaks)

Seriously mang tak boleh lupa zaman kecik2 dulu..
Camne garang pon mak bapak aku tetap tak pedulik XD
Apa ada kesah, tau nya nak main je..haha

TAG :: LYNN , SYERAH , LUZ

p/s :: kalau nak cite sampai sok tak habis.

Thanks For Reading My Entry :)

Tuesday, July 26, 2011

SEGMEN ILMIAH : JOM BERKONGSI HADIS BERSAMA-SAMA





ASSALAMUALAIKUM

Jika korang berminat nak join dipersilakan klik banner di atas.
Syarat pernyetaan adlah mudah, malahan kita boleh berkongsi ilmu :)

Sabda Rasulullah S.A.W di dalam khutbah terakhirnya ::

untuk keterangan lanjut, klik (sini)


"Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah"


"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. 
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU."
(sabda ini adlah setelah baginda menyampaikan khutbah terakhirnya) 
Tag :: Lynn , Luz

p/s :: sekadar berkongsi, dakwah tidak ada batasan :)

Thanks For Reading My Entry :)

SEGMEN : ANDAI INI RAMADHAN TERAKHIRKU


ASSALAMUALAIKUM

Alahamdulillah, insyallah jika tidak ada aral melintang pada minggu hadapan kita semua sebagai umat Islam akan menempuhi bulan Ramadhan..
Bersempena Ramadhan ini aku ingin berkongsi cerita jika Ramadha ini adalah Ramadha Terakhirku
Jika anda semua berminat untuk trut serta dalam segment ini, sila klik banner di atas :)

JIKA INI ADALAH RAMADHAN TERAKHIRKU............

Thanks For Reading My Entry :)

Sunday, July 24, 2011

Blogger tak jujur

Assalamualaikum

Entry kali nie lebih berbaur kepada luahan perasaan aku sebgai NEWBIE dalam dunia blog nie..
Pernah tak korang d'text "FOLLOW ME, I'M FOLLOW YOU BACK" ahaks..
I bet u..mesti ada la punya..

Punya la aku beria follow, penyudahnya HARAM je =,='
ahahaha..btw dah bnyak kali aku kena..mentang2 la kau blogger baru yg innocent 
 (tipah tertipu bang)

Bukan la aku nak komen pe sangat cume nak nasihat sikit.
Kita semua sama2 blogger.
Tak baik kot buat camtu.
Korang pon sama2 nak naikkan UV.
Pe la salahnya sama2 saling membantu untuk kebaikan bersama

p/s :: aku cuma blogger picisan 


Thanks For Reading My Entry :)

Saturday, July 23, 2011

SAYA ADALAH BLOGGER GIRL TERMALU


Assalamualaikum

Tajuk entry je sudah cukup menunjukkan sifat aku yg sebenar..ahaha
Pemalu yang teamat sangat
Aku juin sebab aku rasa aku belum cukup berpengalaman dalam dunia blog ditambahkan connection antara blogger belum cukup mantop !!..almaklum la NEWBIE..
Kalau korang berminat nak join bloglist nie sila klik kt banner di ats
Sila rebut peluang, smentara stok masih ada XD

Diperlukan ::

Blogger lelaki seramai = 60 orang
Blogger wanita seramai = 60 orang

p/s :: untuk maklumat lebih lanjut sila view blog En. Shy (harap maklum die lelaki ye..haha)

Thanks For Reading My Entry :)

Segmen : Jom Kongsi Entri


Assalamualaikum..

haha dlm segment nie kata tak perlu tag kerana tak ada paksaan tapi si RED nie dah tag..
So, kire kena join jugak la nie ?? aku sertakan link dan view sekali :)
klu korang nak join sila klik HEADER di atas :)
 
(btw mang agk berminat nak join segment nie pon..hehe)


Entry yang aku nak share ialah ::

1. Cara nak menyembuhkan sakit melecur (sini)
    entry nie aku share cara nak mnyembuhkan luka melecur, kebetulan masa
    tu tngan aku melecur :)


قُلْنَا يَا نَارُ كُونِي بَرْدًا وَسَلَامًا عَلَى إِبْرَاهِيمَ
 (Al-Anbiya:69) 
We (Allah) said: "O fire! Be you coolness and safety for Ibrahim (Abraham)!" 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Assalamualaikum..

Ari nie mse bli mkanan tok lunch td tgn aq trsiram dgn kuah lauk yang sgt panas.. (kuah msak lmak cili padi)
Sakit die Tuhan jep yang tw,pedih tu..!!
Macek cafe tu plak xbley blah,,kte aq xpndi msak 
(expert msak "lmak cili padi" nie,,kate ank jati n.9 XD )


Ad ke die kate aq xpnh msuk dpr,die kte tgan aq lembut,kne pnas ckit da mlecur.. 
(adess macek,try larh tuang kuah tu ats tgn macek =,=' )
Pastu aq chat kt BCR tye pnasiht2 d sne cmne na hilangkn sakit mlecur nie..
Jeng jeng !!!!!!!!

Antara nasihat yang aq dpat :~
* bce ayat d ats n then sapu dgn air liur kat tmpat mlecur
   ~Alhamdullilah mmg sgt berkesan,takjub sgt,,kowang pown try sndri klu xcye :))
   ~Advice by :: Ily
* sapu dgan mustard (kunyit)
   ~Cara nie aq xtry lg coz dkt hostel mne ad kunyit XD
   ~Advice by :: Peqa                


2. Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW (sini)
    entry nie mang totally bukan aku yang tulis tapi aku copy,aku share sbagai  
    ingatan bersama :)

Assalamualaikum

sempena maulidur rasul nie aku nak share smething yg bermanfaat. Pernah tak korang dengar mana2 hadis yang mnyatakan kewajipan sambutan hari kelahiran Rasulullah..tak kan ?? even dalm Al-Quran pon tidak menyatakan. Bagi kita umat baginda, ckup skadar kite ikt sgale ajrn dan suruhn, itu pon dah sgt mnckupi..kasihi beliau spt mne die mngasihi umat nya. So..fahamilah dan mari kite brsame2 amalkn suruhanya dan meninggalkn segala larangannya..


"Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah"


Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, 
maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.
Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.
Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. 
Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. 
ALLAH telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. 
Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. 
Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Suasana kasih sayang. 
Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. 
Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. 
Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. 
Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. 
Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.
Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. 
Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. 
Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah AL-QURAN dan SUNNAHKU.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. 
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.


p/s :: entry aku nie sekadar satu perkongsian ilmu juga ingatan :)

Thanks For Reading My Entry :)

Tuesday, July 19, 2011

Mak Melawak =='

Assalamualaikum..
entry ari nie terpaksa d buat krn aku btl2 kering idea XD


Ada 1 hari nie aku ikut mak beli barang-barang dapur..
Lepas bayar tiba-tiba 'asoh' (tuan kedai) berkata-kata dengan mak aku
Sila ikuti bual bicara di bawah ::~



Asoh :: Anak you ka ??
Mak :: Ya la, tak sama ka ??
Asoh :: Napa you putih,anak you (smbil tnjuk tangan kat aku dan geleng kepala =,=')
Mak :: Saya punya amak cina,dia punya amak melayu (sambil gelak)
Asoh :: Ya ka ??


p/s :: annoying la asoh nie,tak yah la sngat2..tw la aku hitam =,='
        btw,nnek aku cina aku plak melayu dah (pham2 la sndr) =,='
Thanks For Reading My Entry :)

Thursday, July 14, 2011

Kena Jawab Soalan

"Assalamualaikum"

Tag By :: ceritasekupang

Soalan 1 :: Nama Betul
"Ieeza"

Soalan 2: Nama Palsu
"Mss"


Soalan 3 :: Hobi
melalak" (kahkahkah =,='

Soalan 4 :: Cita-cita
nak jadi org berguna 

Thanks For Reading My Entry :)

Saturday, July 9, 2011

Pembohongan Zionis !!

"ASSALAMUALAIKUM "

Hari ini aku nak share video yang HARUS di tonton oleh KITA semua :)
.
.
.
.
"PART 1"

.
.
.
.
"PART 2"


p/s  :: sila komen dan jika na share, u are welcome :)
bedasarkan n3 yg aku baca dr sorang sahabat,trdapat sikit kekeliruan dlm video nie
korang bleh view kt cnie
.
.
(KLIK)


Thanks For Reading My Entry :)

Thursday, July 7, 2011

Kisah Si Miskin Yang Sombong 'PART 2"

Assalam..

Sambungan daripada (klik)Kisah Si Miskin Yang Sombong 'PART 1'
(make sure bace 'PART 1' sebelum comment ye XD )

Wahai sahabat jika di lihat bertapa sabarnya sifat si kaya..
Malahan tidak pernah berasa hati dengan sikap si miskin..
Tidak juga pernah berdendam akan si miskin..
*****

Thanks For Reading My Entry :)

Sunday, July 3, 2011

Kisah Si Miskin Yang Sombong 'PART 1"

Assalam..

Kisah bermula di dalam sebuah kampung.
Ada 2 orang yang berjiran.
Si miskin yang sombong dan si kaya yang baik hati.
Si miskin yang sangat daif hidupnya,hingga makan mengharap dari si kaya yang baik hati.
Malahan si miskin yang jahil lagi hina suka berjudi, minum arak dan tidak menunaikan tanggungjawab sebagai hamba.

Thanks For Reading My Entry :)

Friday, July 1, 2011

My First "DODOL" !! (rumahku syurgaku)

Assalam..
Hasil seni tgn 'xbrape na tgn sgt la'
""RUMAHKU SYURGAKU""
Takde tempat terbaik selain rumah kite :)
(klik picture tok view lbeh jelas)



Thanks For Reading My Entry :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chat Room



Shoutbox