test

Get This Wan Hazel Home Get This.

Thursday, August 25, 2011

Pelan Kehidupan

"ASSALAMUALAIKUM"

Setelah beberapa minggu tak update, hari nie idea baru datang..ngeh. Thanks kepada En aku sebab bagi idea nak tulis entry baru ;D. Almaklum aku yg ketandusan idea nie..ahaks :D

Berbalik kepada topik asal iaitu "PELAN KEHIDUPAN". Juga boleh dikatakan sebagai perancangan masa hadapan. Sebelum tu aku nak tanya korang apa perbezaan "jalan" dan "jalan-jalan"  (fikir dulu, di akhir entry akan diberitahu)

road not taken (sje nak tulis..hehe)

Bercakap tentang kehidupan ini. Pernahkah korang membuat perancangan tentang masa hadapan ??
Pada 5 tahun akan datang ?, Pada 10 tahun akan datang ?, Pada 15 tahun akan datang ?

way of my life

Mungkin "PELAN KEHIDUPAN" ini nampak remeh bukan ?, Lebih-lebih lagi kepada muda remaja terutamanya. Buat pengetahuan semua, "PELAN KEHIDUPAN" tersangat penting. Kenapa ianya penting ?
just married

Aku ambil contoh "Pada 5 tahun akan datang" jika korang adalah sorang mahasiswa. Pernah tak korang rancang apa korang nak buat ?, Andaikan korang dah buat perancangan pada 5 tahun akan datang. Sebagai contoh, 5 tahun akan datang :
korang nak grad diploma, sambung degree, dapat kerja sebagai engineer

 family planning

See, lebih jelaskan apa korang nak capai dalam masa 5 tahun akan datang. So, dari situ korang dah boleh rancang pulak apa yang harus di lakukan untuk menjayakan "PELAN KEHIDUPAN" pada 5 tahun datang. Sebagai contohnya : (1) Korang kenalah score pointer untuk diploma dan degree.
Result yang bagus akan memudahkan lagi korang untuk mencapai matlamat engineer
.

 graduated

Ada idea tak kenapa "PELAN KEHIDUPAN" ini sangat penting ??. Contoh yang aku bagi baru '5 tahun akan datang' bagaimana '10 tahun, 15 tahun akan datang'. Andaikan korang dah buat perancangan awal, bertapa mudahnya perjalanan korang untuk mencapai matlamat hidup.

 successful worker

Sebelum aku akhiri, perbezaaan antara 'jalan' dan 'jalan-jalan'. Aku bagi perbezaan dalam ayat. Korang buatlah perbandingan sendiri.
(1) Aku berjalan ke arah matlamat itu.
(2) Aku berjalan-jalan ke arah matlamat itu.
p/s :: ada talent nak jd kaunselor tak ? hehe :D
          ske la aku nak guna pic apa =='

Thanks For Reading My Entry :)

17 comments:

aiman fanboy k-pop said...

wahhh...lepas habis baca entry nih,baru tahu betapa pentingnya masa depan..nantri umur 25 tahun saya ada kerja n kahwin..insya-allah..^^

Gee said...

hehe nice entry..perancangan tu penting..jangka masa dekat n panjang..bagi gee jangka masa pendek nak graduate + kerja..masa panjang insyaALLAH perkahwinan...(^_^) kita hanya merancang ALLAH yg menentukan..(^_^)

Mss Ieza said...

aiman @ heee..hnya berkongi :D

Mss Ieza said...

Gee @ kebaikannya kita akn lebih jelas dengan apa yg kita nak capai d masa hadapan :D

FYA PELANG! said...

haha. ex - quote lynn. haha :P


nice nice :)

Mss Ieza said...

fya @ haha..sje :P

Bro ahmad said...

buat sitemap kehidupan..tk sesat eeiza

Mss Ieza said...

bro @ btl tu :D

UYC said...

plan sy nk jd feymes mcm ben haha.
anyway dah unfriend umar lom ekeke :P

LydSunshine said...

Katakan Pelan Kehidupan kita utk masa 15 thn akan dtg... Semuanya telah dicapai... Kereta dah besar. Rumah dah 6 tingkat. Family ramai. Semua dah perfect. Duit dah banyak. Jadi lepas tu apa? Ke mana lagi nak pergi? Apa lagi matlamat selepas itu? Matlamat yg perlukan masa yang panjang tetapi konsisten utk dicapai. :).

LemonSusu Skyjuice said...

waaaa ieza da jadi kaunselor..keh3...
perancangan tu penting..:)

nadiaazira said...

jawapan nadia ada kat entry ni... =)

http://retrojingga.blogspot.com/2011/08/plan-target.html

sifu im said...

jalan 1 perkataan dan jalan-jalan 2 perkataan..yess aku betul..haha

aiEz said...

perjalanan menuju kearah matlamat dlm hidup..kearah tu..:)

Norashiqin Kamaruzaman said...

hahahha cikgu cakap...beza dia yg 1 tu perkataan asas, yg jalan2 tu kata ganda hikhik >< betol tak?? :bak wit raye

amranaiman said...

kita hanya mampu merancang tuhan menentukan huh.. apapun kita kena ada perancangan supaya kita ada matlamat dalam hidup :D

~sHy~ said...

jalan bererti hanya jalan...jalan-jalan bererti jalan dengan tujuan macam jalan-jalan cari makan...betul tak?hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chat Room



Shoutbox