test

Get This Wan Hazel Home Get This.

Thursday, July 28, 2011

Tutorial :: Buat Theme Phone

Assalamualaikum

Hari nie aku terasa nak share cmne nak buat 'theme' untuk handphone
Tak salah berkongsi ilmu even sekecil zarah
Btw aku pon baru belajar buat theme dan ini merupakan tutorial pertama aku.


Firstly, korang kne cari software untuk theme creator


Then, donlod sotware yg bersesuaian dgn jernama phone korang
Kalau cam aku, aku donlod software sony ericsson




Ini gambar lepas di donlod ke dlm computer, di bawah



Apa korang kena buat slps tu ialah,
Sila install software nie dlm computer hingga keluar pic di bawah dalam screen lappy.

 
Klik 'theme creator' di ats dan akan keluar icon di bawah.
Sila plih ‘Create your theme using the wizard’


*Kemudian akn kluar icon seperti di bawah
       1.Sila pilih jernama phone korang.
       2.Korang akan nampak 3 page
         ‘navigation, desktop, standby’
         then pegi pd navigation at the bottom
         klik ’import image from computer’
       3.Masukkan pic pilihan then tekan 'ok'

(step di bawah)






Result seprti di bawah


Buat step yg sama untuk ‘desktop dan standby’


Ta da !! Cute nye 'oppa'
Done for main page..huhu
cuba try ‘preview’ sikit.. 'saranghae oppa'

Kalau korang nak yg lebih advance kita klik 
‘advance editor’ ye XD
Sila klik icon yg ada baldi di bawah :P


Then akan kluar lg byak button

Klik je one by one button di  bwh line
‘advance editor’ 
Setiap button akn ad preview tentang function'nya 



Ok, jum proceed apa yg aku rasa penting dan yg perlu di edit


                   1.sila klik ‘input’
                   2.klik ‘import’ at the left in the bottom,
                      then plih pic yg dikehendaki
                   3.then klik ‘ok’



Buat untuk kedua-dua ‘input , input small’
Stelah siap korang nak tukar color theme tak ??

        1.Sila klik balk pd icon baldi (advance editor) semula
        2.Then klik plak pd button ‘color scheme’
        3.Sila pilih samada nak edit color theme dri
           ‘From a color’ or ‘From the image’


Edit lah ikt suke korang nak color apa.
Preview kseluruhan cikit. Ha, kan dah jd


Lastly jom kita save. Sila klik ‘save as’ 
(1 line dgn icon advace editor) 
Done , kemudian korang blutooth ke phone
Siap di gunakan. Sorak sikit sbb dah siap


p/s :: 
sebarang pertanyaan sila komen di bwh entry ini ye
jangan pertikaikan theme phone aku
klik kat pic untk tumbesaran



Thanks For Reading My Entry :)

8 comments:

FYA PELANG! said...

nk try jp ehhh. :)

Abdul Farique said...

info yang berguna.. terbaik2 :D

MissViVio said...

huhu...memori fon xckup la plak...jeleznya..:P

Luz Claritta said...

da siap , tp tbole msuk pon kt hp . hahahaha :) adehhh~

Bro ahmad said...

nokia?????? waaaaa

Gee said...

hehe cutenye theme...

lilypelangi said...

nice sharing !


thanx yaw .dah lama sy cari . huhu

al-kisah said...

wah menarik2 msti kne cbe nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chat Room



Shoutbox