test

Get This Wan Hazel Home Get This.

Saturday, July 23, 2011

Segmen : Jom Kongsi Entri


Assalamualaikum..

haha dlm segment nie kata tak perlu tag kerana tak ada paksaan tapi si RED nie dah tag..
So, kire kena join jugak la nie ?? aku sertakan link dan view sekali :)
klu korang nak join sila klik HEADER di atas :)
 
(btw mang agk berminat nak join segment nie pon..hehe)


Entry yang aku nak share ialah ::

1. Cara nak menyembuhkan sakit melecur (sini)
    entry nie aku share cara nak mnyembuhkan luka melecur, kebetulan masa
    tu tngan aku melecur :)


قُلْنَا يَا نَارُ كُونِي بَرْدًا وَسَلَامًا عَلَى إِبْرَاهِيمَ
 (Al-Anbiya:69) 
We (Allah) said: "O fire! Be you coolness and safety for Ibrahim (Abraham)!" 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Assalamualaikum..

Ari nie mse bli mkanan tok lunch td tgn aq trsiram dgn kuah lauk yang sgt panas.. (kuah msak lmak cili padi)
Sakit die Tuhan jep yang tw,pedih tu..!!
Macek cafe tu plak xbley blah,,kte aq xpndi msak 
(expert msak "lmak cili padi" nie,,kate ank jati n.9 XD )


Ad ke die kate aq xpnh msuk dpr,die kte tgan aq lembut,kne pnas ckit da mlecur.. 
(adess macek,try larh tuang kuah tu ats tgn macek =,=' )
Pastu aq chat kt BCR tye pnasiht2 d sne cmne na hilangkn sakit mlecur nie..
Jeng jeng !!!!!!!!

Antara nasihat yang aq dpat :~
* bce ayat d ats n then sapu dgn air liur kat tmpat mlecur
   ~Alhamdullilah mmg sgt berkesan,takjub sgt,,kowang pown try sndri klu xcye :))
   ~Advice by :: Ily
* sapu dgan mustard (kunyit)
   ~Cara nie aq xtry lg coz dkt hostel mne ad kunyit XD
   ~Advice by :: Peqa                


2. Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW (sini)
    entry nie mang totally bukan aku yang tulis tapi aku copy,aku share sbagai  
    ingatan bersama :)

Assalamualaikum

sempena maulidur rasul nie aku nak share smething yg bermanfaat. Pernah tak korang dengar mana2 hadis yang mnyatakan kewajipan sambutan hari kelahiran Rasulullah..tak kan ?? even dalm Al-Quran pon tidak menyatakan. Bagi kita umat baginda, ckup skadar kite ikt sgale ajrn dan suruhn, itu pon dah sgt mnckupi..kasihi beliau spt mne die mngasihi umat nya. So..fahamilah dan mari kite brsame2 amalkn suruhanya dan meninggalkn segala larangannya..


"Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah"


Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, 
maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.
Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.
Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. 
Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. 
ALLAH telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. 
Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. 
Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Suasana kasih sayang. 
Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. 
Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. 
Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. 
Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. 
Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.
Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. 
Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. 
Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah AL-QURAN dan SUNNAHKU.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. 
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.


p/s :: entry aku nie sekadar satu perkongsian ilmu juga ingatan :)

Thanks For Reading My Entry :)

3 comments:

Red said...

tq sebab sudi balas tag :tq

syErAh said...

kak ieza..

camne nak wat view camtu?spaya xpayah klik2 kat link... :apa

Mss Ieza said...

@Red
haha..cm best je segment nie wlupon tw da xkn menang :cool

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chat Room



Shoutbox